Get Answers to your Appliance Repair Questions

Washer Parts  ·   Dryer Parts  ·   Refrigerator Parts  ·   Dishwasher Parts  ·   Range/Cooktop/Oven Parts  ·   All Appliance Parts 

Author Topic: F40 error code  (Read 594 times)

Offline Matzie66

  • VIP Member
  • Member Since: Jan 2016
  • Posts: 79
  • Country: ca
F40 error code
« on: March 22, 2018, 03:49:53 PM »

110C68062801 Kenmore Oasis dryer  runs few seconds--stops & F40 is displayed. Thermal fuse,thermostats & thermistor checked okay.Replaced main control board but
still F40 after few seconds of running.Has belt drive blower which turns free. Wiring & connections seem okay. Not sure what else to check??

Offline dewitt8884

  • Technician
  • Member Since: Apr 2014
  • Posts: 218
  • Country: us
Re: F40 error code
« Reply #1 on: March 23, 2018, 12:48:14 AM »
Check the harness between board and blower.  Clean the contacts if wires have continuity. 

Offline dab147315

  • Technician
  • Member Since: Oct 2010
  • Posts: 4382
  • Country: us
Re: F40 error code
« Reply #2 on: March 23, 2018, 08:37:32 AM »
This should be that tech sheet.
If i gave you a Tech Sheet or a Service Manual you just became a Appliance Technician!Proceed with Caution!

Offline Matzie66

  • VIP Member
  • Member Since: Jan 2016
  • Posts: 79
  • Country: ca
Re: F40 error code
« Reply #3 on: March 30, 2018, 12:26:23 PM »
Hi
   Still have a problem with this dryer running about 5 seconds, shutting off & displays F40.Thermal fuse & thermistor & thermostats all check okay.Wiring is okay
as is all connections on main control. Replaced main control board. This model has belt driven blower. Not sure what else to check.Could problem be in user interface
control? :thanks:

Offline scrapiron

  • Technician
  • Member Since: Nov 2011
  • Posts: 590
  • Country: us
  • Service Tech Since 1974
Re: F40 error code
« Reply #4 on: March 30, 2018, 03:31:30 PM »
I seem to remember seeing a document a few years back explaining that an F40 error on a single motor Oasis dryer indicates a comm error between the main control and the user interface.

Offline Matzie66

  • VIP Member
  • Member Since: Jan 2016
  • Posts: 79
  • Country: ca
Re: F40 error code
« Reply #5 on: March 30, 2018, 04:56:07 PM »
   Like I said everything else for F40 seems okay. I do have a user interface control ordered.I sure hope it gets this dryer up & running. Couldn,t find anything
anywhere about F40 mentioning user interface as a problem. Will let you know how I make out--will be alittle wait as control is a backorder here in Canada. :thanks:

Offline Matzie66

  • VIP Member
  • Member Since: Jan 2016
  • Posts: 79
  • Country: ca
Re: F40 error code
« Reply #6 on: April 16, 2018, 08:56:14 PM »
Hi
   Replaced user interface board today & dryer is up & running.Techsheet & every on line site I tried had no mention that user interface board could
be a problem with F40 error code. Thanks a bunch for your info :thanks:

Offline scrapiron

  • Technician
  • Member Since: Nov 2011
  • Posts: 590
  • Country: us
  • Service Tech Since 1974
Re: F40 error code
« Reply #7 on: April 17, 2018, 06:50:41 AM »
 :welcome: