ApplianceJunk.com

Forum Index => Range, Oven & Cooktop Repair => Topic started by: mtnbikeman on November 22, 2009, 01:57:25 PM

Title: Kitchenaid oven controls operate but no heat
Post by: mtnbikeman on November 22, 2009, 01:57:25 PM
Electric Convection oven no heat

The last time it ran, it was set to 350, heated to 210 degrees and then cooled to Lo. Now it never heats up. Of course I have tried all the various settings: bake (http://click.linksynergy.com/fs-bin/click?id=omv7WULuxaw&subid=&offerid=93887.1&type=10&tmpid=2111&RD_PARM1=http&RD_PARM2=%253A%252F%252Fwww.appliancepartspros&RD_PARM3=.com%252Fpart_details.aspx%253Fpart_id%253D2926637) (with and without convection), broil (http://click.linksynergy.com/fs-bin/click?id=omv7WULuxaw&subid=&offerid=93887.1&type=10&tmpid=2111&RD_PARM1=http&RD_PARM2=%253A%252F%252Fwww.appliancepartspros&RD_PARM3=.com%252Fpart_details.aspx%253Fpart_id%253D2926636), even self clean. The other 220v appliances in the house are working.

The stovetop works and the oven controls seem to be fine. I tried using the temperature probe (http://click.linksynergy.com/fs-bin/click?id=omv7WULuxaw&subid=&offerid=93887.1&type=10&tmpid=2111&RD_PARM1=http&RD_PARM2=%253A%252F%252Fwww.appliancepartspros&RD_PARM3=.com%252Fpart_details.aspx%253Fpart_id%253D2994656) but that didnt get the heat to come on either.

Any ideas?

I have the parts manual (http://click.linksynergy.com/fs-bin/click?id=omv7WULuxaw&subid=&offerid=93887.1&type=10&tmpid=2111&RD_PARM1=http&RD_PARM2=%253A%252F%252Fwww.appliancepartspros&RD_PARM3=.com%252Fpartsearch%252Fmodel.aspx%253Fmodel_id%253D254917) from the kitchenaid web site for reference.

Model KESH307GWH1
Title: Re: Kitchenaid oven controls operate but no heat
Post by: jumptrout51 on November 22, 2009, 04:33:01 PM
Disconnect power to the range. Remove the bake element and test it with a volt/ohm meter set for ohms. No reading is a bad element.
If the element is good you will have a bad ERC(clock).
Title: Re: Kitchenaid oven controls operate but no heat
Post by: mtnbikeman on November 22, 2009, 07:52:05 PM
Since neither element would turn on, I tested both. Both had continuity but is there a ohm measurement I should expect?

Assuming theses are ok, you are suggesting a $300 clock replacement. Is there anything else I could test first? What if I replace the clock and it still wont work?

Any suggestions?
Title: Re: Kitchenaid oven controls operate but no heat
Post by: JWWebster on November 22, 2009, 09:56:20 PM
An element is gonna be good or bad no in between. Check with bruce:

Fixyourboard.com (http://www.fixyourboard.com/)
Title: Re: Kitchenaid oven controls operate but no heat
Post by: mtnbikeman on November 22, 2009, 11:20:23 PM
I opened up the control area and removed the "ERC". There were 4 clear plastic housings for pre-relays? for each element circuit. 3 of the 4 had been blackened. I popped off the clear covers and sanded the contacts. Put it all back together... no luck. Oh well, I guess I found the evidence I needed before buying a replacement. I hope getting a new one fixes the problem!

Could something else be bad and caused this to happen? or is it just normal "wear and tear"?
Title: Re: Kitchenaid oven controls operate but no heat
Post by: Repair-man on November 23, 2009, 07:18:56 AM
I believe this oven has a hi-limit disc mounted on the back or the top of the oven cavity. If you recently self cleaned or the oven got way out of temp range, this hi limit fuse will open. You can view the blowup of your model on the diagram lookup on the left side of this page with your model number.

See Pic (http://www.appliancepartspros.com/part_details.aspx?part_id=3853531)
Title: Re: Kitchenaid oven controls operate but no heat
Post by: mtnbikeman on November 24, 2009, 02:19:26 PM
Ok my worst fear has come true... I spent the $$$ to replace the ERC (clock/control unit). Controls function as with the old ERC but still NO HEAT. Oven temp stays a "Lo" and is cold.

What else can I suspect? There is part 9751948, Relay, Dlb. I tested and the coil leads have continuity with some resistance...

Im not sure what to do next.
Title: Re: Kitchenaid oven controls operate but no heat
Post by: Repair-man on November 24, 2009, 02:57:34 PM
Uh, did you check the post I made just above regarding the hi limit thermodisc? The oven cannot heat if it is open. The control may say it is heating but no poweer can get to the elements unless this fuse is good.
Title: Re: Kitchenaid oven controls operate but no heat
Post by: mtnbikeman on November 24, 2009, 04:09:47 PM
On my oven, this is part 341196 Thermo-Disc. I tested it and it has continuity.

There must be more parts to test because it is still not working.
Title: Re: Kitchenaid oven controls operate but no heat
Post by: Repair-man on November 24, 2009, 04:15:04 PM
Well, unless you have calibrated eyeballs, better whip out your voltmeter and confirm  240 volts at the red and black power wires  to the oven. Without the full voltage, the display may work, but no heat. The fact that other appliances work does not impact this circuit. It must be verified.

You have the parts list, do you need the wiring diagram to check it out? Circuits may have to be traced.

Here's the Tech Sheet (http://www.servicematters.com/docs/wiring/Tech%20Sheet%20-%209753027.pdf)

Sure sounds like voltage issues to me.